Piskavica se koristi kao čaj koji se pije za izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla, prsa i gornjeg respiratornog trakta. Također liječi sluznicu dišnog sustava, a djelotvorna je i protiv alergija. Stimulira rad jetre i bubrega te utječe na postavljanje ravnoteže šećera u krvi kod oba tipa dijabetesa radi aminokiseline koja kontrolira lučenje inzulina.
Ceremonija "Atay Naa Naa" tradicionalna je ceremonija u kojoj možete kušati Marrakech mint, najomiljeniji napitak sjeveroafričkog naroda, poznat po svojoj svježini i uspješnom gašenju žeđi. Uobičajeno se priprema u afričkoj regiji Magreb (Maroko, Tunis, Libija, Zapadna Sahara, Alžir). Sam ritual pripremanja čaja naziva se "Atay Naa Naa" i u toj ceremoniji domaćin priprema zeleni čaj Gunpowder koji je osnova čaja, uz dodatak marokanske metvice i
Prije, ljekovita svojstva aloe vere su smatrali tajnom. Danas znanstvena istraživanja razotkrivaju bogati kemijski sastav biljke, koji objašnjava njezina izvanredna svojstva. Sadrži oko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka: vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E, folnu kiselinu, minerale kalcij, kalij, magnezij, željezo, aminokiseline, enzime, saponine itd.
Svi bruje o moringi, a po onome što joj pripisuju čini se da se radi o čudesnoj biljci. Ova biljka (moringa oleifera), porijeklom s Himalaje, navodno sadrži više nutrijenata od bilo koje do sada poznate namirnice: 50 puta više vitamina B2 od plave ribe, 25 puta više željeza od špinata, 17 puta više vitamina A od mrkve, 17 puta više kalcija od mlijeka i dvostruko više proteina, 15 puta više kalija od banane, 6 puta više cinka od badema te je trost
Postoji puno podvrsta kamilice, dvije koje su najpoznatije po ljekovitim svojstvima su njemačka i rimska. Najpopularnija ljekovita biljka našeg podneblja je tzv. prava ili njemačka kamilica latinskog naziva Matricaria recutita L.
Ako ste iskusni student ili od onih koji su tek na početku svog fakultetskog puta, vjerojatno ste se tijekom ispitnih rokova našli u situaciji kada vam je za učenje trebao dan u trajanju od 48 sati. Poznato? Kako sve stići, kako održati koncentraciju i fokus na ispitna gradiva?
Ledeni zeleni čaj je savršeno hidratantno piće za ljeto, jer osim što je ukusan sadrži i obilje hranjivih sastojaka. Izdvojili smo 5 razloga zašto ovo ljeto trebate piti više zelenog čaja
Postoje tisuće različitih vrsta čajeva, svaka sa svojim izgledom, okusom i aromom. Da pojednostavimo, pravi čajevi (oni koji su dobiveni od biljke čajevac ili Camellia sinensis, u odnosu na biljne čajeve koji dolaze od drugih biljaka) mogu se svrstati u četiri glavne kategorije: bijeli, zeleni, oolong i crni. Ove kategorije odnose se na stupanj i količinu oksidacije čajnih listića.
Kašalj je akcija koju tijelo poduzima kako bi se riješilo supstancija koje nadražuju dišne puteve koima zrak iz nosa i usta dolazi do pluća. Javlja se kad se posebne stanice smještene uzduž dišnih puteva nadraže i pokrenu slijed reakcije, te se, zrak iz pluća pod visokim pritiskom istiskuje van. Takva reakcija može biti voljna ali i nesvjesna reakcija organizma.
Različite vrste čaja daju i drugačiji okus mesu. Zeleni čaj, primjerice, ima biljnu aromu što ga čini idealnim za mariniranje piletine ili puretine, dok Earl Grey s aromom bergamota (vrsta naranče) čini jako dobar izbor za janjetinu ili svinjetinu.
Premda je kopriva za većinu ljudi samo beskorisni i neugodni korov, koprivu je u novije vrijeme počela koristiti i službena medicina. Kopriva je danas važan sastojak mnogih čajnih mješavina, a najčešće za liječenje reume, artritisa i gihta te bolesti bubrega i prostate
Rooibos je kao napitak cijenjen u Južnoj Africi već stoljećima. Ugodnog, slatkastog okusa, čaj koji dokazano blagotvorno djeluje na ljudski organizam sve je popularniji i u mnogim drugim zemljama. Dobiva se iz južnoafričkog grma Aspalathus linearis, procesom fermentacije listova, slično kao i crni čaj. Postoji i zeleni rooibos kod kojega ne dolazi do procesa fermentacije, i razlikuju se po izgledu i boji pripremljenog napitka.
Zeleni čaj je drugo najviše konzumirano piće na svijetu (na prvome je mjestu voda), a u ljekovite se svrhe koristi već stoljećima u Kini i Japanu. Razlog tomu je što se zelenom čaju i redovitoj konzumaciji zelenog čaja u listićima ili u obliku praha zelenog čaja pripisuju brojni blagotvorni učinci na zdravlje.
Negdje između zelenog i crnog čaja nastaje oolong. Polufermentirani čaj blagog okusa, dragocjeni zdravi napitak koji na puno načina pomaže održavanju vitalnosti tijela i mladosti duha. Potječe od iste biljke kao i zeleni, crni, pu erh ili bijeli čaj - Camellie Sinensis, a razlikuje se po stupnju fermentacije i načinu obrade listića nakon branja.
Assam je čajna regija u sjevernoj Indiji u području rijeke Brahmaputra i najveća je povezana čajna regija na svijetu. Okružena je Bangladešom, Burmom, Butanom, Tibetom i Kinom. Gotovo polovica svih čajeva uzgojenih u Indiji, potječe iz regije Assam.
Većina ljudi reći će da je čaj zdraviji od kave. Istina je da oboje, i kava i čaj nude određene zdravstvene benefite. Oboje sadržavaju visoki udio antioksidansa koji su puni slobodnih radikala, pomažu u oslobađanju organizma od štetnih tvari i pomažu u prevenciji pojave karcinoma. No, općenito se smatra da je čaj bolji je ima puno širi spektar benefita i manje negativnih popratnih učinaka.
Istraživanja o čaju i njegovom učinku na ljudski organizam neprestano se odvijaju u mnogim istraživačkim i medicinskim institucijama i do sada su otkrivene brojne pozitivne činjenice kako čaj može blagotvorno utjecati na naše tijelo i kvalitetu života.