You cannot place a new order from your country. United States

Svi članci>Ljekovito nije uvijek lijek

Ljekovito nije uvijek lijek

Ljekovito nije uvijek lijek

Čaj je napitak koji se često preporučuje kod raznih bolesti kod kojih je dokazano njegovo ljekovito djelovanje (upale mjehura i želuca, proljev, opstipacija), zatim za određene poteškoće počevši od dojenačkih grčeva do nesanica u starosti. Tako se može reći da je upotreba čaja povezana sa svim godišnjim dobima, sa svim kronološkim dobima i s različitim situacijama.

Ljekovito djelovanje čaja priznato je i u medicini, što se temelji na istraživanjima povezanim s iskustvom u »narodnom liječenju«.

Ljudi su odavno spoznali da uzimanjem čajeva mogu ublažiti određene zdravstvene tegobe pa su se ta iskustva od usmene predaje razvijala do današnjice u kojoj je dio biljaka uvršten u službeni popis lijekova (farmakopeju).

Biljke se mogu upotrijebiti ne samo za pripremu čajeva, nego i za kreme, tinkture, kapi i slično. Čajevi su bogati aktivnim ljekovitim sastojcima koji ostvaruju farmakološki učinak.

To su alkaloidi, gorke tvari, tanini, glikozidi, eterična ulja, organske kiseline, enzimi, vitamini, minerali, antioksidansi… Jedna biljka ili kombinacija biljaka u čaju može sadržavati i nekoliko stotina spojeva. Stoga je korisno poznavati vrste čajeva i njihovo djelovanje te se blagodatima prirode koristiti za ublažavanje tegoba, ali i za sprječavanje bolesti.

Ljekovito nije uvijek lijek

Govoreći o ljekovitosti čajeva, misli se na prirodne sastojke, a ne prerađevine s umjetnim dodatcima okusa i boja, instantne napitke čaja čija se vrijednost ne može uspoređivati s prirodnim čajevima. Misli se na čajeve koji su pripremljeni od biljaka koje su rasle u nezagađenoj prirodi daleko od prometnica i mogućnosti zagađenja pesticidima i slično. Kao i u svemu tako i u pijenju čajeva potreban je oprez jer njihovo pretjerano konzumiranje može imati i štetne posljedice.

Na primjer, iako je iznimno ljekovita, biljka kadulja sadrži ulje tujon koje je toksično pa je treba primjenjivati s oprezom i u malim količinama jer može dovesti do trovanja. Iz toga razloga kadulju ne bi trebale uzimati trudnice, mala djeca, dojilje te osobe koje boluju od epilepsije ili hipertenzije. Slično je i sa svestranom ljekovitom biljkom paprenom metvicom koja se upotrebljava za liječenje prehlada, želučanih tegoba, nadutosti, glavobolje, stresa i brojnih drugih poteškoća. Treba biti oprezan jer u većoj količini podiže krvni tlak i povećava želučanu kiselinu. I čaj od ružmarina konzumiran u većoj količini može povisiti krvni tlak i pojačati menstrualno krvarenje. Osim toga, neki sastojci čajeva mogu imati neželjene interakcije s lijekovima, pa osobe koje uzimaju lijekove trebaju pročitati upute i savjetovati se s liječnikom o pijenju čaja.

Tako, na primjer, vrlo omiljena i ljekovita kamilica u kombinaciji s nekim lijekovima protiv zgrušavanja krvi može izazvati krvarenje. Biljka valerijana koja se upotrebljava kod nesanice i tjeskobe ne smije se uzimati s 500-tinjak lijekova jer im remeti učinak. Kombinacije nekih čajeva mogu također imati neželjen učinak. Na primjer, čaj od brusnice pomaže kod upale mokraćnoga mjehura, isto djelovanje ima i čaj od medvjetke, no ta dva čaja u kombinaciji međusobno poništavaju djelovanje. Poništavanje ljekovitoga djelovanja ima i kombinacija čaja od gloga koji snižava tlak i crnoga čaja koji ga povisuje. To je samo maleni dio mogućih interakcija i štetnoga djelovanja ljekovitih biljaka. Stoga je potreban oprez u pijenju čajeva, što nikako ne znači da se zbog straha od štetnoga djelovanja ne piju čajevi jer oni su vrijedan dar prirode kojim se treba koristiti. 


Napomena

Ako se čaj pije zbog nekih tegoba, trebalo bi ga piti tijekom dana u jednakim razmacima da se omogući stalno djelovanje na organizam. Osim toga, savjetuje se da se čaj ne pije istodobno s uzimanjem hrane zbog moguće međusobne interakcije u kojoj hrana može umanjiti pozitivno djelovanje čaja. Ako se u čaj stavlja med ili limun, temperatura čaja trebala bi biti do 60 °C jer na većim temperaturama te namirnice gube svoje ljekovito djelovanje. Prosječna preporučena dnevna količina čaja je 2 – 3 šalice, a potrebno je nakon nekoga vremena (3 – 4 tjedna) napraviti pauzu u konzumaciji iste vrste čaja ako se pije svakodnevno. No postoje upute o količini i duljini konzumacije čaja koje su različite za svaku vrstu biljke te je važno pročitati upute.

  • Avatar
   Paula
   Pro 13, 2021

   Hi there! Quick qyestion thɑt\'s entirely off topic. Ɗo yօu ҝnow how tⲟ make ʏour site mobile friendly?Ⅿy weblog ⅼooks weird ѡhen viewing fгom my iphone4.Ӏ\'m trying tοo fіnd a theme oг plugin that mіght bе able to resolve this issue.Іf you have ɑny suggestions, plеase share.Ꮇany thanks!Here is mʏ site :: busch non-alcoholic beer

  • Avatar
   Shay Foxx
   Pro 23, 2021

   cajevi

Odgovori na ovaj komentar