You cannot place a new order from your country. United States

Svi članci>Sve što trebate znati o bijelom čaju

Sve što trebate znati o bijelom čaju

Sve što trebate znati o bijelom čaju

Lagan i delikatan okus bijelog čaja savršen je za svaku prigodu. Za proizvodnju bijelog čaja biraju se samo najsvježiji i najkvalitetniji listići.Silver needleBijeli čaj je najmanje procesirana vrsta čaja. Raznolikost čajeva i okusa dobivenih od biljke Camellia sinensis čine ju najsvestranijom biljkom. Po čemu se bijeli čaj toliko ističe među ostalim čajevima?


Bijeli čaj

Beru se samo pupoljci, odnosno nerazvijeni listići, mladice i vrhovi biljke čaja. Tradicionalno se bijeli čaj u Kini proizvodi samo od sorte biljke “Da Bai”.

Neki tipovi bijelog čaja se obrađuju parom, a kod ostalih se listići motaju u oblik kuglice. Tim načinima izrade on se razlikuje jer je najmanje procesiran.

Nakon berbe, biljka se suši kako bi se umanjila vlaga. Ta procedura kod bijelog čaja traje oko dva do tri dana.

Što je bijeli čaj?

Bijeli čaj je vrsta čaja dobivena od biljke Camellia sinensis koja je minimalno obrađivana i procesirana te nije oksidirana kao crni čaj i oolong čaj. U većini slučajeva koriste se samo mladi pupoljci biljke.

Listovi koji tek izbijaju iz pupa i sami pupovi sadrže najveću količinu nutrijenata, ljekovitog biljnog ulja i klorofila, čineći bijeli čaj iznimno traženim i vrijednim za fizičko i mentalno zdravlje.

Tradicionalno bijeli čaj dolazi iz kineske provincije Fujian. Danas se proizvodi i u Indiji, Sri Lanki, Rwandi i južnoj Aziji.

Vrste bijelog čaja

Većina bijelih čajeva se proizvode tradicionalnim načinom u Kini, a najviše se ističu vrste White Peony i Silver Needle. Ako pogledate pobliže čaj Silver Needle, možete primjetiti da je proizveden od svježih mladih pupoljaka sa svojim karakterističnim bijelim „dlačicama“.

Vrste bijelog caja

Bijeli čajevi se dijele po stilu i području uzgoja.

 •       Bai Hao Yin Zhen – njegov sadržaj je 100% pupoljaka (pupoljci imaju najveću koncentraciju nutrijenata). Potječe iz kineske provincije Fujian.
 •       Bai Mu Dan (Pai Mu Tan) – izrađen od pupoljaka i najmlađih listića. Podrijetlo: Fujian (Kina)
 •       Darjeeling White – bijeli čaj podrijetlom iz indijske regije Darjeeling.

               
Sadrži li bijeli čaj kofein?

Kofein je prisutan u bijelom čaju, no njegova količina može veoma varirati.

Točna količina kofeina u bijelom čaju ovisi o metodama procesiranja čaja zajedno sa količinom čaja koju kuhamo te koliko dugo ga ostavimo da odstoji u vrućoj vodi.

Za usporedbu, crni čaj sadrži oko 40 mg kofeina po šalici, a to je polovica količine kofeina koju sadrži šalica kave.

Zaključno, bijeli čaj sadrži kofein, ali na njegovu količinu u napitku možemo utjecati kraćim natapanjem čaja (za manje otpušranje kofeina) ili možemo pustiti čaj da odstoji duže u vodi kako bi se otpustila veća količina kofeina.

Kakav je okus bijelog čaja?

Bijeli čaj ima vrlo blag okus. Lagan je i slatkastog okusa sličnog medu. Ima čist, svjež okus, ponekad cvjetast, a često sladak. Nježan je i nema gorčine.

Kuhanje bijelog čaja

Bijeli čaj kada ga kuhamo, unatoč svom imenu, ima blijedo žućkastu boju. Naziv “bijeli” čaj potiče od bijelih dlačica kojima je biljka čaja pokrivena pa poprima bijelu boju.

Bijeli čaj možemo kuhati na različitim temperaturama, ovisno o tome koje okuse želimo “izvuči” iz čaja. Preporučeno je kuhati ga na istoj temperaturi kao i zeleni čaj (70-80°C), iako za razliku od zelenog čaja on neće postati gorak niti ako ga kuhamo na većim temperaturama pa ga najlakše možemo pripremiti tako da samo zakuhamo vodu. Savršena temperatura je oko 80 do 90 stupnjeva. Dovoljno je namakati ga oko 4-6 minuta.

Prednosti bijelog čaja

Bijeli čaj sadrži visoku koncentraciju katehina i polifenola koji ga čine jednim od najzdravijih čajeva. Ti antioksidansi su poznati po izraženom svojstvu jačanja imuniteta. Jak imunitet pomaže u obrani i prevenciji bolesti.

Poznato je da slab imunitet može donijeti razne bolesti. Unos antioksidansa igra glavnu ulogu u imunitetu, a poseban značaj imaju polifenoli. Oni su najbrojniji kemijski spojevi u biljnom cvijetu. Odlična vijest je da je čaj prepun polifenola.

Jednostavno rečeno – polifenoli reguliraju i jačaju Vaš imunitet.


Želite li pokloniti bijeli čaj preporučamo Vam Golden Pai Mu Tan ili limenku Silver Needle !
  • Avatar
   armando
   Sij 19, 2021

   lagan čaj

  • Avatar
   Sarah Karim
   Tra 30, 2021

   I never tried this white tea, even I didn\'t hear about it. I have a problem with digestion but I think this tea will boost my metabolism I suffering from this issue since I joined the industry of best web design companies in Dubai. But now I need to fix this issue which will increase my productivity in both my professional and personal life.

  • Avatar
   Bruno
   Tra 30, 2021

   Thanks for sharing for us your writing and thought Pijat Panggilan Gading Serpong

Odgovori na ovaj komentar