You cannot place a new order from your country. United States

Svi članci>Bijeli čaj

Bijeli čaj

Bijeli čaj

Budući da ne prolazi gotovo nikakav proces obrade listića, a sastoji se od mladih vršnih, nutritivno bogatih listova, bijeli čaj smatra se najzdravijim od svih čajeva. 


BIJELI ČAJ

Bran ručno, samo nekoliko dana tokom najoptimalnijih dana u proljeće, bijeli čaj sadrži mlade listove, najrjeđi je i  najmanje obrađen od svih vrsta čaja.
Bijeli čajevi spadaju u kategoriju najcjenjenijih čajeva i ne čini se da bi tu poziciju mogli izgubiti, upravo zbog brojnih znanstvenih istraživanja o njihovom blagotvornom djelovanju na ljudski organizam.

Proizvodi se od pupoljaka i najmlađih listova biljke Camellie Sinensis. Samo oko 2% čaja oksidira i to uglavnom za vrijeme sušenja. Zbog minimalne obrade i ubiranja samo najmlađih listića zadržava više polifenola katehina (koji se nalazi u svježim listovima biljke) nego zeleni čaj.

Bijeli čaj je stoga bogatiji antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala, a sadržava 25% manje kofeina od zelenog čaja. On prosječno sadržava 15 mg kofeina, a uspoređujući ga sa crnim koji ima 40 mg kofeina pogodan je za osobe svih uzrasta.
Osobe osjetljive na kofein, ipak bi se trebale suzdržavati od konzumianja bijelog čaja predvečer kako ne bi poremetile san.

Bijeli čaj sadrži više antivirusnih i antibakterijskih čimbenika od zelenog čaja. Naime, bijeli čaj sadrži najveću količinu katehina, povećanu količinu teobromina i galične kiseline.  Radi se o antioksidansima važnim u tjelesnoj obrani, odnosno imunitetu. Osim toga bijeli čaj zbog sadržaja pupoljaka sadrži više aminokiseline L-teanin koja povoljno djeluje na relaksaciju i dobro raspoloženje.

Pije se preventivno jer jača imunološki sustav, a vjeruje se da pomaže i kod oboljenja od karcinoma. Ovdje ne mislimo da bijeli čaj liječi karcinom, već održava vitalnost organizma i ojačava imunitet.
Brojne koristi konzumiranja bijelog čaja identične su navedenim koristima konzumiranja zelenog čaja. Ipak, za razliku od zelenog, bijeli čaj u okusu nema trpkosti.
Gotovi napitak je blijedo zlaćane boje i osvježavajućeg okusa. Činjenica je da šalica kvalitenog bijelog čaja vrijedi kao 12 čaša iscjeđenog soka od narače, što ga stavlja na pijedestal sa čajevima.

Kod nas su najpopularnije vrste bijeloga čaja Pai Mu Tan i Silver Needle. Osim ova dva čaja, preporučujemo i rijedak bijeli čaj visoke kvalitete Special Silver buds.

Ukoliko volite aromatizirane čajave obavezno probajte Bergamot & Vanilla (sastav: bijeli čaj Pai Mu Tan s dodatkom prirodne arome bergamota i vanilije).
Sve navedene čajeve možete pogledati u na našem web shopu pod Bijeli čajevi

Odgovori na ovaj komentar