You cannot place a new order from your country. United States

Svi članci>Kašalj, uzrok i liječenje

Kašalj, uzrok i liječenje

Kašalj, uzrok i liječenje

Kašalj je akcija koju tijelo poduzima kako bi se riješilo supstancija koje nadražuju dišne puteve koima zrak iz nosa i usta dolazi do pluća. Javlja se kad se posebne stanice smještene uzduž dišnih puteva nadraže i pokrenu slijed reakcije, te se, zrak iz pluća pod visokim pritiskom istiskuje van. Takva reakcija može biti voljna ali i nesvjesna reakcija organizma.


Uzroci kašlja.

Liječnici kašalj dijele u dvije kategorije: akutni i kronični. Pri tome se kroničnim smatra onaj kašalj koji traje dulje od tri tjedna.
Akutni kašalj se dijeli na infektivni i neinfetktivni. Infektivni uzroci akutnog kašlja uključuju virusne infekcije gornjih dišnih puteva (obična prehlada), infekcije sinusa, upalu pluća i hripavac. U neinfektivne uzroke kašlja ubrajaju se slijedeće kronične bolesti: bronhitis, emfizem, astma i alergije na tvari iz okoliša.


Kronični kašalj

Najlakši način pojednostavljenja uzroka kroničnog kašlja je njegova podjela prema lokaciji u odnosu na pluća. Te su kategorije: nadražujuća sredstva iz okoliša, bolesti pluća, bolesti dišnih puteva kojima zrak iz pluća izlazi van,, bolesti unutar prsne šupljine ali izvan pluća, te probavni problemi. Bilo koja suspstancija iz okoliša koja nadražuje dišne puteve ili pluća može kod dulje izloženosti izazvati kronični kašalj. Najčešći uzrok ovakvog kašlja je duhanski dim. Među ostale se ubrajaju prašina, pelud, perut kućnih ljubimaca, sitne čestice nekih tvari, industrijske kemikalije i zagađenja, te niska vlažnost zraka. U razloge kroničnog kašlja koji se često previđaju pripada kronično vraćanje želučane kiseline u jednjak (gastroezofagealni refluks), što može izazvati nadražaj jednjaka i grkljana te refleksni kašalj.


Simptomi kašlja

Znakovi i simptomi koji ukauju na infetktivni kašalj uključuju povišenu tjelesnu temperaturu, groznicu, bolove u tijelu, bol u grlu, mučninu povraćanje, glavobolu, pritisak u sinusima, curenje iz nosa, noćno preznojavanje i otjecanje sluzi u grlo i dušnik. Znakovi i simptomi neinfektivnog kašlja uključuju kašalj koji se događa pri izlaganju nekim kemikalijama ili drugim nadražujućim sredstvima u okolišu, kašalj škripavac, kašalj koji se rutinski pojačava pri odlasku na određena mjesta ili pri obavljanju određenih aktivnosti ili kašalj koji se ublažava pomoću inhalatora ili lijekova protiv alergija.

Kućno liječenje kašlja u većini slučajeva je usmjereno na liječenje samog uzroka kašlja. Ako imate akutni kašalj i niste se obraćali liječniku možete pokušati uzimati lijekove protiv prehlade za koje nije potreban liječnički recept. Ako sumnjate na običnu prehladu ili gripu, oni mogu pomoći dok se infekcija sama ne zaliječi.
Akutni kašalj izazvan alergijama često se smiruje uporabom lijekova protiv alergije, a kašalj koji je posljedica nadražujućih sredstava iz okoliša smiruje se prestankom izlaganju tim sredstvima. Međutim, uz brojne sintetičke lijekove i terapije suvremene medicine, od davnina su poznati brojni prirodni lijekovi za smirenje akutnog i kroničnog kašlja.
Do kašlja dolazi zbog nakupljanja sluzi u bronhima zbog prehlade. Organizmu treba pomoći da se sluz razrijedi i lakše iskašljava. Zato se preporučuju svi čajevi koji razrjeđuju sluz, zbog čega se ona lakše iskašljava.
Kod kroničnog, učestalog kašlja sa sluzi (tzv. Produktivngo kašlja) često dolazi do bronhitisa i upale pluća.


Liječenje biljem

Kopljasti trputac (Plantago lanceolata).

Prvi način primjene:
1 žlicu suhih listova trputca prelijte s 2 dl uzavrele vode. Poklopite i nakon 2 sata procijedite. Pijte po 1 žlicu 4 puta dnevno, 20 min prije jela i odmah kod napada kašlja.

Drugi način primjene:
3 žlice svježih listova trputca pomiješajte s 3 žlice šećera ili meda. U zatvorenoj posudi ostavite na toplom mjestu 4 sata. Pijte po 1 žličicu dobivenog sirupa 4 puta dnevno, pola sata prije jela.

Crna bazga (Sambucus nigra).

Crna bazga se visoko cijeni kao lijek za prehladu, kašalj i visoku temperaturu. Službena istraživanja dokazala su uspješnost više komercijalnih lijekova pripravljenih od bazge u liječenju gripe, uključujući i kašalj koji je prati. Možete nabaviti i tinkturu od crne bazge ili od sušene biljke pripraviti čaj.

Đumbir (Zingiber officinale).

Nekoliko kemikalija koje se nalaze u đumbiru (gingeroli i šogaoli) uklanjaju kašalj, smanjuju bol i snižavaju visoku temperaturu. Đumbir se koristi kao dodatno sredstvo, uz ostale uobičajene lijekove protiv kašlja. 

Sladić (Glycyrriza glabra).

Sladić djeluje smirujuće na sluznicu i ima dugu tradiciju u liječenju kašlja i astme. Možete kušati čaj od sladića pripravljen od jedne žličice osušenog korijena na jednu šalicu uzavrele vode, ili malo korjena sladića dodati pri pripravljanju drugih biljnih recepata protiv kašlja. Sladić i ekstrakti sladića su u umjerenim količinama – do otprilike tri šalice čaja dnevno – sigurni za upotrebu. Međutim, dugotrajna upotreba ili unošenje većih količina mogu izazvati glavobolju, letargiju, nakupljanje natrija i vode u organizmu, prekomjeran gubitak kalija i visok krvni tlak.

Anis (Pimpinella anisum).

Za izbacivanje sluzi iz dišnih organa, te kao sredstvo za sprječavanje kašlja preporučuju se pripravci od sjemena anisa. Možete pokušati s čajem koji ćete pripraviti od jedne do dvije žličice usitnjenog sjemena anisa na jednu šalicu uzavrele vode. Pustite da odstoji 10 do 15 minuta, pa procijedite. Preporučena je doza po jedna šalica čaja ujutro i navečer.

Bijeli sljez (Althaea officinalis).

Korijen i ekstrakti bijelog sljeza, koji imaju smirujući učinak, a sadrže i biljno mlijeko, uistinu su korisni za ublažavanje kašlja i smirenje upale grla. Pripravci od korijena bijelog sljeza preporučuju se za liječenje upale sluznice grla i suhog kašlja koji se uz nju javlja. Možete pripraviti čaj, tako što ćete 2 žličice osušene biljke dodati na jednu šalicu uzavrle vode.

Velika bedrenika (Pimpinella major).

Za liječenje bolest gornjih dišnih puteva koristi se korijen velike bedrenike (tri do šest žličica). Istraživanja pokazuju da bedrenika posjeduje svojstva za iskašljavanje i smirivanje kašlja. Vrlo često se koristi u liječenju bronhitisa, promuklosti i uplate grla.

Kopriva (Urtica dioica).

Čaj pripravljen od ove ljekovite biljke staro je i pouzdano sredstvo za kašalj. Kopriva ima dugu tradiciju i kao lijek protiv prehlade, velikog kašlja i tuberkuloze. Isti se čaj preporučuje i za ublažavanje peludne groznice. 

Bor (Pinus nigra) pupoljci.

Jednu žlicu pupoljka prelijte s 2 dl uzarele vode. Poklopite i ostavite da odstoji 30-40 min, pa procijedite. Kod kašlja pijte po 1-2 gutljaja.

Mažuran (Origanum majorana).

Koristi se tinktura, u čistom obliku i u mješavinama. Jedna od najboljih mješavina priprema se d 1 djela mažurana, 2 dijela korijena bijelog sljeza i 2 dijela podbjela. Žlicu mješavine prelijte s 4 dl uzavrele vode. Ostavite da odstoji 20 min, pa procijedite. Pijte po 1 dl triput dnevno, nakon jela.

Krumpir (Solanum tuberosum).

Skuhajte 4-5 krumpira u kori, ali tako da se ne raspadnu. Stavite na prsa ili na leđa nekoliko listova papira i na njih krumpir presječen na polovice, pa pažljivo pokrijte. Kako se krumpir hladi, izvlačite listove papira. Ovo treba činiti navečer, a već slijedećeg dana bolesnik osjeća olakšanje.

Šećer.

Dvije žlice šećera otopite u prikladnoj posudi. Čim se šećer otopi, sklonite s vatre i dolijte 1 dl uzavrele vode. Dolijevajte polako i oprezno jer se stvara jaka para. Djeci dajte po 1 žličicu kod napada kašlja i prije spavanja. Dnevna doza je 4-5 žličica. Dobro pomaže i odraslima.

Odgovori na ovaj komentar