You cannot place a new order from your country. United States

Svi članci>Oolong - saveznik u borbi s kilogramima

Oolong - saveznik u borbi s kilogramima

Oolong - saveznik u borbi s kilogramima

Znate li što je oolong ili wulong čaj?

Negdje između zelenog i crnog čaja nastaje oolong. Polufermentirani čaj blagog okusa, dragocjeni zdravi napitak koji na puno načina pomaže održavanju vitalnosti tijela i mladosti duha.

Potječe od iste biljke kao i zeleni, crni, pu erh ili bijeli čaj - Camellie Sinensis, a razlikuje se po stupnju fermentacije i načinu obrade listića nakon branja.

Nakon berbe listovi se otprilike sat vremena stavljaju na sunce da odleže.

Zatim se valjaju i tresu u bambusovim košarama kako bi se "nagnječili" rubovi listova i kako bi započeo proces fermentacije.

Potom slijedi parenje ili prženje na bambusom lišću ili velikim tavama (ovisno o tradiciji plantaže i željenom konačnom rezultatu).

Listovi se stavljaju u velike bubnjeve grijane do 70 C, miješaju se i zagrijavaju da bi se potom sušili, pa opet zagrijavaju u bubnju – proces zagrijavanja i sušenja ponavlja se i do 10 puta.

Pred kraj obrade postižu se čvrsto zarolani listovi, a na samom kraju – premium oolong čaj se još sortira i ručno se odvajaju ostaci peteljke lista.

Oolong čaj proizveden na ovakav način dolazi u obliku fino rolanih listova, nježne cvjetne arome.

Oolong čaj nazivaju još i aromatičnim ubojicom masnoća. Mnoga istraživanja pokazala su kako oolong ili wulong čaj uspješno pomaže:

 • kod snižavanja vrijednosti lošeg kolesterola

 • ubrzava metabolizam

 • pomaže kod regulacije tjelesne težine

 • pomaže u regulaciji razine šećera u krvi

 • smanjuje rizik od nastanka visokog krvnog tlaka

 • odličan je izvor moćnih antioksidansa

 • ublažava simptome iritirane kože, razne dermatološke reakcije kao npr. ekceme

Jedna šalica oolong čaja dnevno odličan je izvor antioksidansa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji se u našem tijelu oslobađaju uslijed izloženosti svakodnevnim zagađenjima iz okoliša, loših prehrambenih navika, pušenja i slično. Čuvaju nas od virusa, bakterija, pomažu u obnavljanju oštećenih stanica, a samim time umanjuju rizik od nastajanja ozbiljnijih zdravstvenih problema, karcinoma i slično.

Oolong je laganog okusa, a na tržištu postoje u čistom obliku ili uz aromatične dodatke. Jedna od popularnijih varijanti na našim prostorima je milky oolong ili milky ginseng oolong koji se proizvodi tako da se listovi izlažu mliječnoj pari tokom procesa prerade.

U kombinaciji s ginsengom koji je od davnina korišten u kineskoj medicini za poboljšanje općeg stanja organizma, produljenje vitalnosti, protiv kroničnog umora, za jačanje imuniteta, normaliziranje krvnog tlaka i povećanje mentalnih sposobnosti, pamćenja i koncentracije, dobiti ćete odličan izbor.

Za pripremu oolong čaja pročitajte upute o temperaturi vode, doziranju i vremenu namakanja listića. Najčešće je to 80 C, 12 grama na 1 litru (ili 3 grama na šalicu od 2,5 dcl) i namakanje 2-5 minuta. Namjerno ne navodimo mjere u žličicama jer je ponekad 3 grama čaja 2-3 žličice ako je čaj krupniji, a kod čajeva sitnije granulacije je to 1 žličica.

Nemojte se bojati probati prvo kraće vrijeme držati listiće u vodi (npr. 1 minutu ili 1,5 minutu), pa postepeno produživati vrijeme dok ne dobijete svoj idealan okus čaja. Dobar oolong čaj možete prelijevati i više puta, dok god osjetite da ima arome i da vam napitak godi. Zarolani listovi će se u potpunosti otvoriti i pustiti svu svoju aromu.

  • Avatar
   Sonja V.
   Tra 25, 2019

   Poštovani, možete li mi reći da li mogu piti oolong čajeve za vrijeme dojenja?

   • Avatar
    Admin čajevi.hr
    Ruj 1, 2020

    Poštovana, oolong čajevi sadrže tein, stoga ne bismo preporučili da ga konzumirate za vrijeme dojenja. Ukoliko već pijete kavu ili neke druge proizvode koje sadrže kofein/tein i niste vidjeli da Vama ili bebi smetaju, možete piti i oolong čaj u razumnim količinama, šalicu do dvije dnevno.

Odgovori na ovaj komentar