You cannot place a new order from your country. United States

Svi članci>Tipovi čaja

Tipovi čaja

Tipovi čaja

SVIJET ČAJA

Čaj je, nakon vode, najčešće konzumirano piće na svijetu. Njegova povijest seže unazad 5.000 godina, što znači da je bio popularan i prije nego su Egipćani izgradili velike piramide. Od antičkih vremena, čaj je cijenjen zbog svojih brojnih zdravstvenih benefita i terapijskih svojstava.
Danas se godišnje sakupi više od 3 milijuna tona čajnih listića, a najbolje čajeve možemo usporediti s dobrim vinom.
Nudimo vam "mali vodič za čaj" i sveobuhvatan pregled čarobnog i mirisnog svijeta gurmanskih čajeva.

PRAVI ČAJ

Svi "pravi" čajevi dolaze iz iste biljke, zvane Camellia sinensis. Svaki drugi čaj pripremljen od lista, korijena ili cvijeta neke druge biljke naziva se biljnim čajem ili infuzijom, uvarkom. U ovu kategoriju spadaju i voćni čajevi pripremljeni od voća. Na primjer, cvjetovi kamilice i listovi paprene metvice smatraju se uvarcima ili biljnim infuzijama jer ne dolaze iz tradicionalne biljke čaja. Važno je razlikovati pravi čaj i biljni čaj budući da okus, zdravstvene koristi i nutritivne karakteristike variraju od biljke do biljke.

TISUĆE VRSTE ČAJEVA PODIJELJENIH U 4 KATEGORIJE

Postoje tisuće različitih vrsta čajeva, svaka sa svojim izgledom, okusom i aromom. Da pojednostavimo, pravi čajevi (oni koji su dobiveni od biljke čajevac ili Camellia sinensis, u odnosu na biljne čajeve koji dolaze od drugih biljaka) mogu se svrstati u četiri glavne kategorije: bijeli, zeleni, oolong i crni. Ove kategorije odnose se na stupanj i količinu oksidiranih čajnih listića.
Katkada se i pu erh čaj stavlja u zasebnu kategoriju, iako je potpuno oksidirani  pa prema tome pripada kategoriji crnih zrelih čajeva. Osim pu erh čajeva ponekada se izdvaja i žuti čaj, tako da možete naići i na informaciju o 6 kategorija čajeva (4+2).

OKSIDACIJA

Oksidacija je prirodni proces koji mijenja boju i okus listova. Da bi se pokrenula oksidacija, svježi listići valjaju se (ručno ili strojno) kako bi se površina listova „nagnječila“ i kako bi kisik reagirao s enzimima biljke.
Crni čaj je potpuno oksidiran, oolong čaj je djelomično oksidiran, a zeleni i bijeli čajevi su neoksidirani. Općenito govoreći, čaj koji nije oksidiran ili je oksidiran u manjoj mjeri, biti će lakši u okusu i aromi. Jače oksidirani čajevi daju tamnu, bogatu, crvenkasto-smeđu boju napitka, dok manje oksidirani daju svijetlu, žuto-zelenu boju.
Treba napomenuti, kako kod oolong čaja stupanj oksidacije može biti od 20-80 %, a boja oolong čaja može biti od zelenkaste do tamno crveno-smeđe boje.
U našem asortimanu možete naići na oolong čajeve koji su smaragdno zelene boje (npr. Milky ginseng oolong ili Oolong jasmine), ali i na crvenkastosmeđi kao što je Gabalong gama oolong. Tu se dobro vidi razlika u stupnju oksidacije i načinu obrade listića.

Selektivnim izlaganjem čajnih listića kisiku, proizvođači čaja mogu proizvesti određene okuse i mirise. Drugim riječima, oksidacijski proces će odrediti mnoge karakteristike okusa čaja, kao i hoće li se čaj kategorizirati kao bijeli, zeleni, oolongi ili crni.
Vrsni proizvođači čajeva moraju savršeno odrediti svaki proces u proizvodnji čaja kako bi dobili specifičan, karakterističan oblik i okus čaja.

  • Avatar
   armando
   Stu 14, 2021

   zeleni menta i kamilica

Odgovori na ovaj komentar