Iskoristite čaj za mariniranje mesa Različite vrste čaja daju i drugačiji okus mesu. Zeleni čaj, primjerice, ima biljnu aromu što ga čini idealnim za mariniranje piletine ili puretine, dok Earl Grey s aromom bergamota (vrsta naranče) čini jako dobar izbor za janjetinu ili svinjetinu.
Što čaj govori o Vašoj osobnosti? Možemo li prema omiljenoj šalici čaja procijeniti tko je kakva osoba? Zabavite se i pročitajte kakvu poruku o Vama šalje Vaš omiljeni čaj.
Premda je kopriva za većinu ljudi samo beskorisni i neugodni korov, koprivu je u novije vrijeme počela koristiti i službena medicina. Kopriva je danas važan sastojak mnogih čajnih mješavina, a najčešće za liječenje reume, artritisa i gihta te bolesti bubrega i prostate
Rooibos je kao napitak cijenjen u Južnoj Africi već stoljećima. Ugodnog, slatkastog okusa, čaj koji dokazano blagotvorno djeluje na ljudski organizam sve je popularniji i u mnogim drugim zemljama. Dobiva se iz južnoafričkog grma Aspalathus linearis, procesom fermentacije listova, slično kao i crni čaj. Postoji i zeleni rooibos kod kojega ne dolazi do procesa fermentacije, i razlikuju se po izgledu i boji pripremljenog napitka.
Zeleni čaj je drugo najviše konzumirano piće na svijetu (na prvome je mjestu voda), a u ljekovite se svrhe koristi već stoljećima u Kini i Japanu. Razlog tomu je što se zelenom čaju i redovitoj konzumaciji zelenog čaja u listićima ili u obliku praha zelenog čaja pripisuju brojni blagotvorni učinci na zdravlje.
Negdje između zelenog i crnog čaja nastaje oolong. Polufermentirani čaj blagog okusa, dragocjeni zdravi napitak koji na puno načina pomaže održavanju vitalnosti tijela i mladosti duha. Potječe od iste biljke kao i zeleni, crni, pu erh ili bijeli čaj - Camellie Sinensis, a razlikuje se po stupnju fermentacije i načinu obrade listića nakon branja.
Assam je čajna regija u sjevernoj Indiji u području rijeke Brahmaputra i najveća je povezana čajna regija na svijetu. Okružena je Bangladešom, Burmom, Butanom, Tibetom i Kinom. Gotovo polovica svih čajeva uzgojenih u Indiji, potječe iz regije Assam.
Većina ljudi reći će da je čaj zdraviji od kave. Istina je da oboje, i kava i čaj nude određene zdravstvene benefite. Oboje sadržavaju visoki udio antioksidansa koji su puni slobodnih radikala, pomažu u oslobađanju organizma od štetnih tvari i pomažu u prevenciji pojave karcinoma. No, općenito se smatra da je čaj bolji je ima puno širi spektar benefita i manje negativnih popratnih učinaka.
Istraživanja o čaju i njegovom učinku na ljudski organizam neprestano se odvijaju u mnogim istraživačkim i medicinskim institucijama i do sada su otkrivene brojne pozitivne činjenice kako čaj može blagotvorno utjecati na naše tijelo i kvalitetu života.