You cannot place a new order from your country. United States

All Blog News>Što je Marrakech mint čaj i kako ga pripremiti

Što je Marrakech mint čaj i kako ga pripremiti

Što je Marrakech mint čaj i kako ga pripremiti

Što je Marrakech mint čaj i kako ga pripremiti
Ceremonija "Atay Naa Naa" tradicionalna je ceremonija u kojoj možete kušati najomiljeniji napitak sjeveroafričkog naroda, poznat po svojoj svježini i uspješnom gašenju žeđi. Uobičajeno se priprema u afričkoj regiji Magreb (Maroko, Tunis, Libija, Zapadna Sahara, Alžir).
Sam ritual pripremanja čaja naziva se "Atay Naa Naa" i u toj ceremoniji domaćin priprema zeleni čaj Gunpowder koji je osnova čaja, uz dodatak marokanske metvice i šećera.
Čaj se poslužuje zaslađen i začinjen svježom nanom, sortom mente nazvanom Naa Naa, slatke i izražene arome. Poznata je i pod nazivom Menta spearmint (lat. menta spicata) jer podsjeća na poznate spearmint žvakaće gume.

Ovaj ritual predstavlja izraz gostoljubivosti u svoj njegovoj profinjenosti, gestu koja izražava dobrodošlicu gostu kojem želi ponuditi najbolje. Sve aktivnosti koje se odvijaju svakodnevno stavljaju se po strani kako bi se odmorili um i tijelo, a ritual predstavlja trenutak dijeljenja i socijalne interakcije, povezanosti s okupljenima.

Svečanost se sastoji od lijevanja zelenog čaja Gunpowder u male šaroliko obojane čaše raspoređene na velikom srebrnom pladnju, smještenom na sredini prostirke, tepiha ili niskog stola (sinije ili sofre). Ovu gestu izvodi domaćin, svi ostali gosti sjede uokolo.

Istodobno se pripremaju jedan ili dva čajnika: domaćin koji priprema čaj, u svaki stavlja veliki prstohvat zelenog čaja, zatim se u čajnik ulije šalica kipuće vode.
Prvu infuziju izlije vam u čašu koju držite, to se zove "duša" čaja, na arapskom "errouh".
Zatim brzo ponovno natoči nekoliko šalica kipuće vode i ispere lišće kako bi eliminirao gorčinu.
U svaki čajnik doda šačicu lišća mente, veliku kocku šećera i prelije kipućom vodom.
Nakon nekoliko minuta infuziranja, domaćin promiješa napitak, izlije u čaše, a zatim u čajnik doda još vode, nekoliko listova nane ili malo više šećera ako je potrebno.
Zatim podiže visoke čajnike i izlijeva čaj u čaše, koje će servirati na fino izrezbarenom srebrnom pladnju.
Ulijevanje u čaše obično se vrši s visine, u tankom mlazu.

U pustinji, kod nomada, priprema čaja je malo drugačija, koriste male emajlirane metalne čajnike, postavljene izravno na vatru i pune čaja, vode i šećera. Tuaregima, pustinjskim nomadima tradicionalno se nude tri runde čaja: prva je "gorka kao smrt", druga "snažna kao život" i treća "slatka kao ljubav".

Ovaj ritual predstavlja izraz gostoljubivosti u svoj njegovoj profinjenosti, gestu koja izražava dobrodošlicu gostu kojem želi ponuditi najbolje. Sve aktivnosti koje se odvijaju svakodnevno stavljaju se po strani kako bi se odmorili um i tijelo, a ritual predstavlja trenutak dijeljenja i socijalne interakcije, povezanosti s okupljenima.

Za pripremu marokanskog čaja biti će vam potreban zeleni čaj Gunpowder i Menta spearmint.
Želite li probati već gotovu mješavinu ovog čaja preporučamo vam Marrakech mint čaj.

Osim, kao vrući napitak Marrakech mint odličan je i kao ledeni čaj. Odlučite li se za pripremu ledenog čaja, skuhajte malo jači čaj kako bi okus bio savršen nakon dodavanja kockica leda.

Leave a Reply