You cannot place a new order from your country. United States

All Blog News>5 razloga zašto piti zeleni čaj ljeti

5 razloga zašto piti zeleni čaj ljeti

5 razloga zašto piti zeleni čaj ljeti

Dugi, vrući ljetni dani već su iza ugla i nema boljeg načina nego provoditi ih s osvježavajućim hladnim pićem pri ruci.

Ledeni zeleni čaj je savršeno hidratantno piće za ljeto, jer osim što je ukusan sadrži i obilje hranjivih sastojaka. Izdvojili smo 5 razloga zašto ovo ljeto trebate piti više zelenog čaja 

1. Kofein
Zeleni čaj, iako nema kofeina koliko i šalica kave, ipak, sadrži ga dovoljno za onaj dodatni jutarnji „kick“ s kojim započinjete dan. Kofein iz zelenog čaja djeluje dulje vremena i nema utjecaja na povećanje razine stresa.
Zbog specifičnog djelovanja, kofein iz čaja neki još nazivaju i tein iako su prema kemijskom sastavu potpuno jednaki. Kofein iz čaja je vezan uz tanine te se sporije otpušta i njegovo djelovanje traje dulje. Kofein iz kave djeluje naglo i isto tako naglo i prestaje djelovati.

Šalica zelenog čaja sadrži otprilike 15-50 mg ovisno o vrsti čaja i količini listića. U šalici kave količina kofeina je otprilike 70-135 mg. Realno, želite li više energije i „budnosti“, čaj je bolji izbor.
Kako bi lakše izračunali, recimo da su za pripremu 250 ml čaja potrebne 2 čajne žličice suhog lista čaja što je cca 3 grama i cca 40 mg kofeina. 

2. Metabolizam
Rezultati testova provođenih u istraživanjima pokazuju kako zeleni čaj ubrzava sagorijevanje masnoća, odnosno utječe na metabolizam. Aktivni sastojak koji pomaže u gubitku tjelesne mase naziva se ECGC.
Prisustvo kofeina također pomaže, potičući da se dijelovi masnog tkiva koriste kao energija. 

3. Antioksidansi
Nažalost, gotovo svi znaju nekoga ili su imali iskustva s nekim tko je imao rak. Visoka razina antioksidansa u čaju pomaže smanjiti rizik od nastanka stanica raka. 
Nekoliko tipova karcinoma koji su proučavani u istraživanjima uključuju rak dojke, rak prostate i rak debelog crijeva. Poznato je da zeleni čaj pomaže zdravim stanicama u svim godinama rasta.
Osim sprečavanja nastanka oboljenja, antioksidansi iz zelenog čaja utječu na čišćenje organizma od štetnih slobodnih radikala, poboljšavaju ten i održavaju vitalnost. 

4. Opuštanje
Da, možete pomisliti kako se ova činjenica kosi s navedenim pod br. 1, međutim, zeleni čaj ima prirodnu kemikaliju poznatu kao teanin, koja potiče smirujući efekt.
Želite li iz svoje šalice čaja „izvuči“ efekt opuštanja, nemojte čaj pripremati s kipućom vodom, te dodajte par kapi limuna u šalicu koji će pomoći u apsorpciji tih zdravih sastojaka iz čaja.
Iz našeg asortimana preporučamo vam zelene čajeve s očaravajućim okusima: Jasmine & Vanilla, Angel's kiss (marakuja)  i Gisela, Gisela (jagoda, banana) 

5. Ostale zdravstvene beneficije
Pijete li  zeleni čaj ne znači da ćete automatski postati zdravi i imuni na sve bolesti svijeta, međutim, znanstvenici su proučavanjem njegovog sastava otkrili mnoge zdravstvene prednosti.
Pa tako, zeleni čaj pogoduje boljem funkcioniranju mozga, regulira kolesterol, održava zdravlje zubi i zubnog mesa (eliminira i loš zadah), dijabetes i poboljšava kardiovaskularno stanje.
Bavite li se sportom, trenirate u prirodi ili teretani, zeleni čaj pomoći će vam u izdržljivosti i dobro vas hidrirati i osvježiti. 
Osim što imate priliku probati neke osobito ukusne zelene čajeve pripremljene kao ledeni čaj za vrijeme ljetnih vrućina, svom organizmu podariti ćete i dozu zdravlja i vitalnosti.

Za ledeni čaj preporučujemo iz našeg asortimana: Marrakech zeleni čaj s mentom, Sencha Ginger s đumbirom, Cassia Marrakech s ribizlom i mentom i Green refresh s jabukom, limetom i kivijem.

Leave a Reply