You cannot place a new order from your country. United States

Loose leaf tea>Camellia Sinensis

Camellia Sinensis There are 110 products.

Subcategories

 • Green tea

  Zeleni čaj dolazi od biljke Camellia sinensis, porijeklom je iz Kine, a najviše se konzumira u istočnjačkim kulturama, dok zapadne kulture više preferiraju crni čaj.

  Najveći proizvođač i izvoznik je Kina. Japan 90% proizvodnje zadržava za sebe, s obzirom da su mala zemlja a veliki potrošači. To je i jedan od razloga zašto su japanski čajevi nešto skuplji na zapadnom tržištu. Od ostalih zemalja koje proizvode zelene čajave moramo spomenuti Tajland, Koreu i Vijetnam.

  Najpoznatiji kineski zeleni čajevi su svakako Lung Ching (LongJing ili Dragonwell), Gunpowder i Pi Lo Chun. Od originalnih japanskih čajeva najpoznatiji su Sencha, Bancha, Genmaicha, Gyokuro, Kukicha, Hojicha i zeleni čaj u prahu Matcha. Kinezi također proizvode ove navedene čajeve prema svom načinu prženjem listova ili japanskom stilu (parenjem listova).

  Kinezi čajeve često nazivaju pjesničkim izrazima ili prema regiji u kojoj su proizvedeni, dok japanski čajevi najčešće završavaju na slog -cha (npr. gen-mai-cha znači doslovno prevedeno smeđa-riža-čaj).

  Prženje ili izlaganje listova pari obavlja se nakon branja kako bi se zaustavio proces fermentacije jer kod zelenih čajeva fermentacija nije dozvoljena. Listovi se obrađuju prema željenom obliku, rolaju u dugačke listove, savijaju i uvijaju (npr. Pi Lo Chun), prešaju (npr. Lung Ching), rolaju u kuglice (npr. Gunpowder).

  Zeleni čaj zbog toga što ne prolazi fermentaciju zadržava tanine, klorofil, minerale, vitamin C, ali zadržava i svoju karakterističnu trpkost i biljnu aromu.

 • Black tea

  Crni čaj je najrasprostranjenija vrsta čaja, a dobiva se iz iste biljke (camellia sinensis) kao i zeleni, bijeli ili oolong čaj. Kod proizvodnje crnoga čaja cilj je postići potpunu fermentaciju listića. Listovi se nakon branja rasprostru i ostave "venuti". Nakon toga započinje proces oblikovanja listova (gnječenjem i rolanjem kako bi listovi popucali i počeli ispuštati svoje esencije). Ponegdje se taj proces odvija i ručno, no većinom se obavlja strojno. Taj postupak aktivira oksidaciju i listovi počinju tamniti. U željenom trenutku proces oksidacije se prekida podizanjem temperature (prženjem na velikim tavama ili u pećnicama).

  Napitak je u nijansama od svijetlocrvene, preko smeđe-crvene do rubin crvene boje..

  Crni čaj u odnosu na bijeli, zeleni ili oolong sadrži najviše kofeina. Obično se konzumira s malo mlijeka i zaslađen iako ga mnogi piju i bez dodataka.

  Najpoznatije regije koje proizvode crni čaj su u Indiji - Assam, Darjeeling, Nilgiri, zatim u Kini - Keemun iz Anhui provincije i Yunnan. Od ostalih država moramo spomenuti Sri Lanku s koje dolazi crni Ceylon čaj, a tu su i Nepal, Indonezija, Kenya. Sve su zastupljeniji i čajevi s turskog i australskog područja.

  Crni čajevi pripremaju se s vodom temperature 95-100 C. Uobičajeno je koristiti 3 grama čaja na šalicu 250 ml, i procijediti nakon 3-5 minuta. Za postizanje jačeg napitka preporučamo povećati količinu čaja umjesto produživanja vremena namakanja listića.

  Specifičnu aromu, izgled i jačinu napitka određuju i vrijeme branja, gradacija ubranih listova i geografski položaj plantaže.

 • Oolong (wulong)

  Oolong čajevi su negdje između zelenih i crnih, polufermentirani čajevi koje karakteriziraju punina okusa crnih čajeva i svježina zelenih čajeva. U proizvodnji oolong čajeva, nakon branja listovi se puste odležati, zatim se rolaju, nagnječuju kako bi započeli proces fermentacije i oslobađanje aromatičnih sokova, a vrlo često se sve obavlja ručno. Oolong čajevi ovisno o vrsti i tradiciji plantaže na kojoj se proizvodi mogu biti fermentirani 15-80%, a o stupnju fermentacije ovisi i konačna boja. Dakle, oolong čajevi mogu biti u nijansama tamnozelenih do tamnosmeđih. Oblik je najsličniji kuglicama odnosno zamotuljcima, iako postoje i verzije duguljastih oblika.

  Sadržaj kofeina otprilike je isti ili malo viši nego u šalici zelenog čaja, a još uvijek ima manje kofeina nego crni čaj.

  Oolong čajevi pogodni su za višekratno infuziranje (iste listove možemo prelijevati 2-5 puta), s time da se svaki puta za skoro pola smanjuje sadržaj kofeina.
  Najveći proizvođači oolong čajeva su Kina i Tajvan (Formosa), a Tajvan je zasluženo i najpoznatiji po svojim oolong kreacijama.

 • White and yellow tea

  Bijeli čaj je najmanje obrađen čaj kod čije proizvodnje nije dopuštena fermentacija. Vrlo blagog okusa s laganim podsjećanjem na sijeno, vrlo svijetle boje pripremljenog napitka. Skoro svi bijeli čajevi dolaze iz Kine. Za proizvodnju ove vrste čaja koriste se samo mladi listovi iz proljetne berbe. Ukoliko se bere samo vršni mladi izdanak koji je još neotvoren, sočan i obložen sitnim dlačicama - dobivamo najpoznatiji od bijelih čajeva- Silver Needle. Beru li se taj vršni list i slijedeća dva donja lista dobivamo drugi najpoznatiji bijeli čaj - Pai Mu Tan ili White Peony.

  Bijeli čaj s obzirom da ne prolazi proces fermentacije i listovi se ne obrađuju dodatno, sadrži najveći postotak antioksidansa i vrlo je cijenjen pri tretmanima detoksikacije i revitalizacije organizma.

  Stoljećima je bio sinonim za carski napitak i eliksir mladosti i dugovječnosti. Zahvaljujući brojnim studijama i istraživanjima koja su pokazala blagotvorne učinke na organizam, te uzimajući u obzir i njegovu nešto višu cijenu, možemo se složiti kako i zaslužuje naziv carski napitak.

Showing 37 - 48 of 110 items
Showing 37 - 48 of 110 items